Viszkozitási index javító adalékok

Szeptember 6, 2018

A hőmérséklet emelkedésével az ásványi olajok viszkozitása nagyobb, a szintetikus olajoké kisebb mértékben csökken, vagyis alacsony hőmérsékleten az olajok kevésbbé, nagyobb hőmérsékleten jobban folyóképesek.


  • A hőmérsékletnek az olaj viszkozitására gyakorolt hatását a megadott hőmérsékleteken (pl. -15oC és +100 oC) mért viszkozitási értékekből számított jelzőszámmal, a viszkozitási index-szel írhatjuk le.
  • A legismertebb SAE 15W-40 viszkozitásosztályú ásványi motorolajok viszkozitási indexe jellemzően 120 feletti érték, amelyet azonban csak adalék hozzáadásával valósíthatunk meg.
  • A viszkozitási index javító adalékok nagyon hosszú láncú szálszerű szénhidrogén-molekulákból állnak, amelyek alacsony hőmérsékleten gombolyagszerűen összehúzódnak, a hőmérséklet emelkedésével pedig egyre inkább kiegyenesednek.
  • A kiegyenesedő hosszú molekulák fékezik az olaj mozgását, vagyis mérséklik a viszkozitásnak a hőmérséklet emelkedésével bekövetkező csökkenését.
  • Terhelés során a viszkozitási index javító adalék elnyíródhat, ami az olaj eredeti viszkozitási osztályát megváltoztatja.

Kérjük érdeklődjön az ügyfél-szolgálati telefonszámon: +36 20 359 44 80 Neoszerviz.hu - Motorolaj és Kenőolaj webáruház