Csökkentse szervizköltségeit szakszerű megelőzéssel

Szeptember 6, 2018
Csökkentse szerviz költségeit

A megfelelő fagyálló hűtőfolyadék használata nélkül a hűtőrendszer VÉDTELEN!
A fagyálló hűtőfolyadékok minőségének fontosságát jelzi, hogy a motorok meghibásodásainak közel negyede a hűtőrendszer hibájára vezethető vissza.


Túl alacsony hőmérsékleten

  • Az üzemanyag égése nem tökéletes, emiatt a motor hatásfoka elmarad az elérhető maximumtól, megnő az üzemanyag-fogyasztás
  • A nitrogén-oxidok kivételével megnő a károsanyag kibocsátás.
  • A dízel részecskeszűrőket gyakrabban kell cserélni, ami jelentős költségnövekedést eredményez.
  • A motor súrlódási veszteségei megemelkednek, ami tovább növeli az üzemanyag-fogyasztást.

Túl magas hőmérsékleten

  • Az erős termikus terhelés túlzottan igénybe veszi a motor szerkezeti anyagait, amely növeli az alkatrészcserék számát.
  • Megnövekszik a motor kopása, lecsökken az élettartama.
  • Megemelkedik a nitrogén-oxid emisszió.
  • SCR katalizátoros motorok esetében megnő az AdBlue® fogyasztás, és lecsökken a katalizátor élettartama.

A hűtőrendszeri hibák – lerakódások képződése, korrózió, stb. – döntő részét a rossz minőségű vagy rosszul megválasztott, illetve az élettartamán túl használt hűtőfolyadék váltja ki. A nem megfelelő hűtőfolyadék károsítja a vezetőfülkék és utasterek fűtőradiátorait, és veszélyezteti a hűtőrendszerhez kapcsolódó egyéb berendezések épségét.

CSÖKKENTSE SZERVIZKÖLTSÉGEIT SZAKSZERŰ MEGELŐZÉSSEL!

A hűtőberendezés és a motor hosszú élettartamának egyik alapvető feltétele a jó minőségű, a gépjármű típusának és évjáratának megfelelő fagyálló hűtőfolyadék használata. A nem megfelelő, gyenge minőségű fagyálló hűtőfolyadék rontja a hűtőberendezés teljesítményét, ami a motor túlmelegedéséhez, az alkatrészek meghibásodásához és a hűtőberendezés kilyukadásához vezethet.

A hűtőrendszer optimális működéséhez időnként a hűtőfolyadék lecserélése is szükséges. A hagyományos fagyálló hűtőfolyadékokat 1-2 év után kell cserélni, míg a hosszú élettartamú hűtőfolyadékoknál használattól függően csupán 3-5 évenként válik szükségessé a csere.

A hűtőfolyadék és a hűtőrendszer állapotának ismeretével, és a szükséges beavatkozások elvégzésével számos meghibásodás kiküszöbölhető, ami a költségek jelentős csökkenéséhez vezet.